(Dhjetor 1915-shkurt 1916)

Në periudhën dhjetor 1915-shkurt 1916, nëpër Shqipëri u derdhën rreth treqind mijë serbë (ushtarë të thyer në frontin e Danubit nga armata austro-gjermane e komanduar nga Von Makessen dhe civilë, duke përfshirë gra, pleq e fëmijë).

Për të tërhequr serbët nga portet shqiptare, zbarkuan anije të flotës detare italiane, franceze dhe angleze. Historiografia komuniste e ka lënë në harresë vuajtjet e popullit shqiptar gjatë asaj periudhe, madje kryeministrin e kohës, Esad Pashë Toptanin, e ka akuzuar se ka bashkëpunuar me Serbinë.

C’farë mund të bënte Toptani?! Ti vriste?! Të bënte krim lufte që nuk do të shlyehej kurrë!!!

Ajo ka qenë një vepër që shqiptarët mund të mburren dhe ta përmendin sa herë u duhet thënë serbëve se i kemi shpëtuar në ditët e tyre më të zeza.

Shqiptaret ate dimer pesuan humbje te medha, por ishte ndihma e Italise qe i shpetoi.

error: Content is protected !!